събота, 23 февруари 2013 г.

The Prestige
Too old for this sh_t.....
EASA 2013 Workshop Proposal (paper cutout animation)
Cutouts








Re(fr)action from Atanas Filipov on Vimeo.

КИНО И АРХИТЕКТУРА


От края на 70-те архитектурата започва да търси връзки с другите форми на изкуство, търсейки вдъхновение, за да разбие статуквото на архитектурната парадигма на модернизма. Скулптурата, музиката и литературата стават извор на нови концепции.  Архитектурните училища, както и някои по-теоретично насочени студия започват да генерират проекти плод на задълбочени анализи на картини, литературни и фрагменти и научни теории. Неистовият интерес към разширяване на архитектурната мисъл показва само колко несигурна е по отношение на своята същност и бъдещ курс.
В много училища по архитектура по света една от най-примамливите насоки за изследване е киното. Филмите се изучават в търсене на по дълбока и отзивчива на времето и хората архитектура. Много от най-значимите имена в архитектурния авангард признават значението, което киното е оказало върху тях при формиране на на подхода им към архитектурата – Рем Кулхас, Жан Нувел, Coop Himmelb(l)au.

Le mépris (1963)

С присъщата си абстрактност, в исторически план, музиката винаги се е считала за най-близкото до архитектурата изкуство. Киното, от своя страна, може да се каже, че стои много по-близо до нея, не само защото също като архитектурата има времева и пространствена структура, но и защото и двете изкуства артикулират жизненото пространство. И двете форми на изкуство изобразяват и показват различни всестранни модели на живот. По същия начин, по който сградите и градовете създават и съхраняват определени носители на култура и начин на живот, така и киното хвърля светлина върху „културната археология“, както на времето когато е заснета, така и на времето от което произлиза.И архитектурата и киното дефинират параметрите и същността на жизненото пространство. И двете режисират постановки, където да бъдат изживени по определен начин различни жизнени ситуации.

петък, 22 февруари 2013 г.

Dead/Alive
Anatotomy of a filmmaker
When life f_cks you doggystyle 
Processing...
.....
"Keep your lovin' brother happy"
"Batman Returns" minimal
Kaboom!

Cultural Learnings...
Minimal Rambo by The Cavemen